Plantenkwekerij Saerens uit Opwijk - Vlaams Brabant

Onze kwekerij

Kwekerij-Saerens

Over ons

Onze kwekerij bestaat reeds 3 generaties. De eerste generatie, die bestond uit Adolf Saerens en Maria Van Mulders, teelden vooral snijrozen, chrysanten en een breed assortiment aan zomerbloemen. Na de eerste energiecrisissen van de jaren 70 werd er gezocht naar duurzamere teelten die geen extra verwarming of speciale verlichting nodig hadden.

Daarom is de familie in de vroege jaren 80, toen Joris mee in de kwekerij van zijn ouders stapte, begonnen met de teelt van pioenen, een specialiteit die tot op de dag van vandaag trots een belangrijk onderdeel van ons assortiment vormt, maar dit hoofdzakelijk voor de snijbloemen.

De pioenen zijn echter een buitenteelt. Wij hebben jaren in de serres die we hebben veldsla geteeld in de winter en celosia’s in de zomer. Door de stijgende internationalisering zijn wij hier echter van moeten afstappen en zijn we na een paar andere teelten te testen in 2015 overgestapt naar het kweken van hortensia’s. 

Wat begon met slechts één witte variëteit, is inmiddels uitgegroeid tot het telen van alle mogelijke kleuren van hortensia’s. Deze teelt bleek zo succesvol dat we jaar na jaar ons aanbod hebben uitgebreid. Onder impuls van Elias (de zoon van Joris) werd er 2023 ook besloten om niet alleen snijhortensia’s, maar ook de mooiste tuinhortensia’s aan te bieden. Dit met een specifieke focus op het aanbieden van kwalitatieve planten en advies aan particulieren, afgestemd op ieders situatie.

Om het werk voor iedereen overzichtelijk te houden, heeft Joris zich voornamelijk gericht op de teelt van de snijbloemen en Elias op de tuinplanten.

Beide kunnen ze echter iedereen voorzien van kwalitatieve bloemen en planten en advies, afgestemd op ieders situatie.

Joris & Elias Saerens

Hortensia's

Ons verhaal van de hortensia’s is pas begonnen in 2015, maar het heeft intussen onze kwekerij compleet veranderd. Deze prachtige teelt die extreem lang bloem geeft, was zo aangenaam om in te werken dat we niet alleen intussen onze hele serre vol hebben met dit prachtig gewas, maar ook intussen vele planten buiten in volle grond kweken die we sinds 2023 als tuinplant aanbieden.

Door al die jaren ervaring kunnen wij jullie natuurlijk met alle aspecten helpen. Van de keuze van welke plant voor welke grond/situatie tot hulp bij hoe te onderhouden en wat te doen om de plant volledig tot zijn recht te laten komen.

Pioenen

Pioenen kweken we al zeer lang met veel plezier. Deze teelt is echter voornamelijk voor de bloem zelf, aangezien een pioen zich niet goed laat bewaren in een pot. Daar leveren we ook alleen planten uit op navraag in het najaar.
 
In het bloeiseizoen (tussen mei-juni) hebben we echter een pracht aan kleuren ter beschikking dat met niets te vergelijken valt en elk huis opvrolijkt.
 
Wij hebben een ruim assortiment aan pioenen, waarvan ongeveer een 20 voor onze hoofdverkoop die we in het bloeiseizoen in grote aantallen kunnen leveren. Wij hebben echter ook nog vele andere speciale soorten in kleine oplage. Hiervoor kan u ons altijd contacteren.

 

Kwekerij Saerens - Pioenenveld